• 31.03.2017, 18:32

AVREISE: NEW YORK


Endelig har dagen ankommet, vi er på vei til selveste New York! Byen som aldri sover, og der drømmer blir til virkelighet. Nå har det gått hele fire år siden jeg studerte der, og jeg savner byen mer enn noen gang. I skrivende stund sitter vi på Gardermoen og venter i spenning, og om 8 drøye timer er vi endelig framme! Dette blir min fjerde tur og Cecilie's første, så jeg gleder meg veldig til å vise hva favorittbyen min har å by på. Tiden skal nytes til det fulle, og mange nye minner skal skapes. Vi snakkes der ♡ 

- Isa ☆

 • 30.03.2017, 19:18

DERFOR BØR DU TRENE MED PULSKLOKKE


Pulsklokke er utrolig mye mer enn en dings som holder styr på hvor mange kalorier du har forbrent i løpet av en treningsøkt. Uansett hvilken form du er i kan en pulsklokke være til god hjelp med å holde oversikt over trening, effekt og resultater. Visste du at du faktisk kan legge opp treningen din ved å bare basere deg på pulsen din? Så lenge du vet makspulsen din (les om makspuls her), kan du regne ut (eller pulsklokken kan regne for deg) hvilken intensitetssone du ligger i. Intensitetssoner er pulsintervaller regnet ut fra makspulsen din. Ettersom makspulsen er individuell, er også intensitetssonene like individuelle. Det er ikke lett å skille de ulike sonene når du trener uten belte. Det kan lett føre til at du havner i en helt annen sone enn det som var utgangspunktet, og at dagen etter kjennes bena ufattelig tunge ut, selv om du bare skulle ha en rolig langkjøring.

Sone 1 - 60-72% av makspuls:

Trening i denne sonen er rask gange eller rolig langkjøring. Det oppleves ikke anstrengende, og du kan trene slik i opptil flere timer. Av energikildene vi har lagret i kroppen (les her), er det hovedsaklig fett som benyttes her. Dersom man trener på lav intensitet trenger ikke hjertet pumpe blod så fort rundt i kroppen, slik at blodet er veldig oksygenrikt. Fettforbrenning er avhengig av oksygen, og dette er optimale forhold for å forbruke fett som energi. Trener du i denne sonen er du normalt fullt restituert dagen etter.

Sone 2 - 72-82% av makspuls:

Trening i sone 2 er raskere langkjøring enn sone 1, men fortsatt rolig nok til at du fortsatt klarer å prate i setninger. Her bruker du også fett som energikilde, men også endel karbohydrater. Når du begynner å nærme deg sone 3 går kroppen over til å benytte seg mest av karbohydrater som energikilde. Trener du i denne sonen keves det lenger restitusjon enn i sone 1.

Sone 3 - 82-87% av makspuls:

I sone 3 begynner treningen å kjennes anstrengende ut, og avhengig av hvor godt/dårlig trent du er, kan du enten løpe intervaller i denne sonen, eller løpe sammenhengende. Her har kroppen startet å produsere melkesyre, men ikke nok til at den ikke klarer å kvitte seg med det så du ikke stivner. Her brukes det like mye fett og karbohydrater som energikilder.

Sone 4 - 87-92% av makspuls:

I denne sonen produses det for mye melkesyre til at kroppen klarer å kvitte seg med det raskt nok, slik at det er begrenset hvor lenge du klarer å holde ut i strekk. Det er derfor veldig vanlig å trene intervaller i denne sonen på 1-5 minutter. Ettersom dette er en ganske anstrengende sone derson du ikke en vant til å trene i den, krever den lengre restitusjon, oppmot 72 timer.

Sone 5 - 92-100% av makspuls:

Her trener du på det maksimale, og klarer bare å holde ut fra 10 sek-2 minutter, avhengig av hvor godt trent du er. Melkesyra har kommet for lengst, men her er det er om å gjøre å trene så lenge du klarer med denne melkesyra i bena. Her er det hovedsaklig karbohydrater som brukes som energikilde ettersom det er raskere å bryte ned enn fett.

 


 

Dersom du er i dårlig form vil du kanskje erfare at du havner i en sone som ikke lager mening med treningen du utfører. Det er fordi at hjertet ditt må pumpe hardere for å utføre den samme aktiviteten, enn hjertet til en som er godt trent må. Fortvil ikke - når du trener intervaller forbedres hjertets evne til å slå, slik at om noen uker med slik trening har du plutselig gått ned en sone der du holder akkurat den samme intensiteten som du hadde første gangen. Slik kan du tydelig merke og se forbedringene - og hva er vel mer motiverende enn det?

Nytt innlegg om hva som skjer med hjertet når man trener, kommer når jeg er hjemme igjen fra New York! ♡


 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 29.03.2017, 18:56

HVORFOR VITE MAKSPULS?


Du har sikkert hørt flere snakke om makspuls under trening, men kanskje ikke tenkt så mye over hvorfor det er lurt å vite akkurat dette. Makspulsen er genetisk satt og helt individuell, og er det maksimale antall slag hjertet ditt klarer å slå per minutt under hard fysisk aktivitet. Hjertefrekvensen sier derfor noe om hvor hardt kroppen din tar i, i forhold til det maksimale du klarer å ta i. Er du nybegynner, eller kanskje ikke vant til å trene på høy intensitet, er det ikke så lett å vite hvor mye kroppen din tåler, og da kan det være lurt å ha en pulsklokke som sier ifra.

Makspulsen forteller oss altså når du trener på det maksimale, og det er ikke mange sekundene man klarer å trene med denne ekstreme intensiteten. Melkesyren begynner å hope seg opp, og du føler kanskje at du stivner helt, og kroppen begynner å gi etter. Trener du med pulsklokke, kan du følge med på at du ikke når makspuls, dersom dette ikke er målet med treningen. Dette gir deg muligheten til å regulere treningsøkten din slik at du ikke utmatter deg helt i starten, men klarer å holde tempoet jevnt gjennom hele timen.

Det positive med en makspulstest er at den ikke tar så lang tid å gjennomføre, men ulempen er at du skal presse deg på det absolutt maksimale, så det gjør litt vondt. Er du nybegynner er det enklest å teste makspuls med løping, så finn deg ett relativt flatt område der du kan teste. Er det for mye bakker er det mulig melkesyren tar deg før du klarer å nå det maksimale. Har du ikke mulighet til å teste den ut, kan du benytte deg av den veldig forenklede formelen "220 minus alder". Min makspuls blir da 194, men da jeg testet den i fjor kom jeg opp i 200. Det sies at makspuls synker med økende alder. Hvor mye er også individuelt, så dersom du skal trene etter pulsen din bør du ta en ny test hvert år.

 


 

Hvordan teste makspuls: Start med oppvarming på 15-20 minutter der du blir lett andpusten. Deretter løper du ett drag på 3-4 minutter, der du ikke når melkesyre, men det skal fortsatt kjennes tungt. Så tar du en pause i form av rask gange på 1-2 minutter. Nå er du klar for ett drag der du gir bånn gass. Du starter på den intensiteten du avsluttet med i det forrige draget, og gradvis øker intensiteten til du føler at du gir alt du har. Det er nå du skal lese av hva pulsen din er, for nå har du mest sannsynlig nådd makspuls. Dersom du føler at du hadde mer å gi, kan du ta enda en pause og ett drag til, for å kontrollsjekke om pulsen blir høyere.

Makspuls er ikke et mål på om du er godt trent eller ikke, og det er heller ikke noe du kan trene til å bli bedre. Det du kan trene er hvor lenge du klarer å holde deg på gitte intensitetssoner. I morgen kommer det ett innlegg om de ulike intensitetssonene, så stay tuned ♡

 


- Isa ☆

 • 28.03.2017, 19:12

TURTIPS: GREFSENKOLLEN


I dag har jeg hatt helt fri fra både skole og jobb, og siden det så ut til å være den siste dagen med finvær før det snur igjen, tok jeg og to venninner turen opp til Grefsenkollen for å nyte utsikten, samtidig gjøre noe sosialt og aktivt. Vi gikk av på busstoppen "Akebakken", og turen opp til toppen var bare på 1,5 km. På nettet sto det at turen skulle ta en time, men vi brukte bare en halv. Hadde vi visst det, hadde vi kanskje gått litt lenger inn i skogen, men det får vi gjøre på neste tur. Siden det er så kort opp til toppen med ikke alt for mange høydemeter, er dette en tur alle kan være med på uansett alder og fysisk form. Har du ikke vært der oppe før, anbefaler jeg deg på det sterkeste å ta turen opp. Tenk å ha tilgang på så fin utsikt når man bor midt i en storby, det er det ikke mange som har! ☺


- Høyt over Oslo -
 


- Sjekk den utsikten! -
 


- Jenter på tur -- Årets første grilling -- Grill-sjefene -- Bambi fikk vi også hilst på -

Hvis du har noen gode turtips i Oslo-området tar jeg de gjerne i mot med stor takk! ♡

 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 27.03.2017, 18:03

ANATOMI


For å bli fysioterapeut må man gjennom en del eksamener, deriblant anatomi. Det er læren om absolutt alt i kroppen, knokler, ledd, ligamenter, muskler, arterier, vener, nerver, og hvordan det hele styres av hjernen. Navnene på alt må du kunne på latinsk, så pensumet er derfor meget omfattende, og ganske mye mer omfattende enn jeg trodde i utgangspunktet.

I dag var altså denne dagen der eksamenen fra helvete sto på planen, der strykprosenten i fjor var hele 52%! Det er mer enn halvparten som strøk det! Oddsen var dermed ikke så høy da jeg gikk inn i eksamenslokalet. Men jeg visste jo at jeg kunne alt, så så lenge jeg klarte å beholde roen og fortelle alt jeg kunne, ville alt gå bra. Det gjorde det heldigvis, og jeg besto! Nå er jeg endelig ett skritt nærmere å bli fysioterapeut, og jeg kan absolutt alt av hva som er under huden! ☺

Nå føles det ut som om jeg endelig har fått livet tilbake igjen etter å ha satt det på hold så lenge, så det skal bli skikkelig deilig å gå tilbake til å gjøre akkurat det jeg vil gjøre, og ikke gjøre noe fordi jeg må gjøre det!


- #skolejenta -

I dag har jeg ikke store treningsplanene siden hodet mitt har jobbet på spreng og mest sannsynlig blitt overbelastet de siste dagene (hehe), så den store masterplanen min er å bare legge meg helt flat ut på sofaen og slappe helt av!

 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 26.03.2017, 11:00

HVOR MANGE SETT OG REPS?


Når man først begynner å trene er det ikke alltid like lett å vite hvor mange sett og repetisjoner man skal ta. Jeg husker hvertfall at jeg slet skikkelig med å finne ut dette selv. Det programmet jeg fikk av en PT på studioet der jeg meldte meg inn sa 3x12, ev venninne av meg trente 5x5, mens onkelen min sa jeg fint kunne trene 4x6. Jeg prøvde å finne ut hvilken av disse metodene som var best, men alle kom med forskjellige svar, og bare sa at jeg burde trene sånn de mente. Så hvilken av disse kombinasjonene er egentlig best? Svaret på dette kommer helt an på hva målet med treningen din er. Ønsker du å få større muskler, trene muskel-utholdenhet, eller bare bli sterkere?

Utholdenhet - Er du nybegynner vil det å trene muskulær utholdenhet føre til muskelbygging. Her bør motstanden være på et nivå der du klarer mer enn 15 repetisjoner, men gjerne ganske mange flere enn det. Her trenger du ingen, eller veldig lite pause mellom settene. Crossfit og sirkeltrening er gode eksempler på slik trening - her er det mange sett med så mange repetisjoner i hvert sett du klarer. Dersom du ønsker å bygge muskler og samtidig gå ned i vekt er dette oppskriften, her sliter du ut musklene samtidig som du trener med en veldig høy puls.

Større muskler - Dersom målet med treningen er å bygge muskler, er det ønskelig at man utmatter hvert eneste muskelfiber, slik at det bygger seg opp større igjen under restitusjonen. For å gjøre dette kan du trene med 3-5 sett, der hvert sett inneholder 8-12 repetisjoner. Pausen bør være på 1-2 minutter. 10x10, som du kan lese om her, bygger også muskler, men du beveger deg dels inn i muskelutholdenhet også, dersom du trener denne.

Sterkere - Når man trener for å bli sterkere, vil man at alle muskelfibrene i muskelen skal aktiveres samtidig, slik at man genererer mest mulig kraft per repetisjon. Man klarer ikke dette i det uendelige, slik at det sier seg litt selv at man bør trene med få repetisjoner per sett. Her anbefales det altså 3-5 sett, med 3-5 repetisjoner. Man trenger også en lang pause, oppmot 5 minutter mellom settene. Dersom du er nybegynner er det ikke lurt å begynne med tung styrketrening i starten. Ettersom vektene er så tunge, og teknikken ikke alltid er på plass, er skadeomfanget ganske stort.

Alle disse tre metodene overlapper hverandre, og du vil selvfølgelig bygge muskler og bli sterkere i alle sammen, men dersom du har ett spesifikt mål og vil at det skal nås raskt, bør du trene som nevnt ovenfor.

Hvor mye du klarer å løfte er helt individuelt, og alle starter med helt forskjellige utgangspunkt. Det er viktig å poengtere at dersom du trener 3x12 eller 5x5, skal vekten være såpass tung at du ikke klarer ett helt sett til. Klarer du det bør du øke vekten. Det er slik vi får framgang i treningen, ved å kontinuertlig trene med tyngre motstand.

Mitt mål er å trene en kombinasjon av disse tre. Jeg har ikke lyst til å være like sterk som hulken, og bli gjennomsvett og anpusten dersom jeg må løpe en liten kilometer. Det beste for meg er å være i balanse, der jeg føler jeg er like god på å løfte tungt, men også fint klarer å løpe et halvmaraton hvis jeg føler for det.

Har du ett styrketreningsmål? ♡

 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 24.03.2017, 17:23

TRENINGSTIPS: 10x10


Da jeg var i Bali lærte vi utrolig mange forskjellige måter man kan trene styrke på, der 10x10 var en av dem. Det er en øvelse der du tar 10 sett med 10 repetisjoner, og det er visst en veldig effektiv måte å bygge muskler på, så det høres jo bare helt perfekt ut. Ett annet ord på denne øvelsen er "German Volume Training", så det ligger jo litt i ordet at hvis du trener dette, så vil du øke muskelmasse. Jeg, som de fleste andre, er ute etter effektive måter man kan bygge rumpe og lår på, så jeg har lenge vurdert å teste ut metoden for å se om den faktisk funker, og hvordan jeg synes den er å gjennomføre. I dag var dagen jeg bestemte meg for å teste 10x10 på, og markløft ble øvelsen.Målet med 10x10 er å aktivere absolutt alle muskelfibrene som inngår i øvelsen og slite de helt ut, slik at de bygger seg opp igjen til å bli større under restitusjonen. Man kan selvfølgelig ikke trene med alt for tunge vekter, for da vil du ikke klare å gjennomføre alle settene. Jeg leste ett sted at det var en som anbefalte å ta en vekt der du klarer å ta 15-20 reps etter hverandre, så du må ikke være for overambisiøs når du legger på, for det blir tungt til slutt uansett. Med 1 minutts pause mellom settene, skal du da klare å gjennomføre alle 10. 10x10 kan gjennomføres på alle øvelsene i programmet ditt, og hvis du trener med riktig motstand skal man visst merke resultater etter bare noen få økter. På slutten der kommer du også ganske høyt opp i puls, slik at øvelsen er bra for fettforbrenning i tillegg.

Øvelsen var som jeg trodde, utrolig tung når jeg kom meg over de fire første settene. De siste repetisjonene på hvert sett ble vanskeligere og vanskeligere, jo flere sett jeg klarte, og det begynte å riste ordentlig i bena. Men, jeg gir aldri opp, så selv om de to siste settene gikk ufattelig treigt, kom jeg meg i mål til slutt! Bena brant som bare det, men da vet jeg at jeg har trent skikkelig, og hvis jeg fortsetter med dette, kommer resultatene fortere enn jeg aner!

Det beste med hele øvelsen er jo at siden man trener på så lave vekter, så er skadeomfanget ganske så lite! Selv nybegynnere kan gjennomføre dette, og det er jo supert, for da får man jo de resultatene man i utgangspunktet begynner å trene for, ganske så raskt. Forhåpentligvis klarer man også å opprettholde motivasjonen i lengere tid, og få inn gode vaner på denne tiden.

 

 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 24.03.2017, 08:28

EN UKE TIL NEW YORK


Nå er det endelig bare en uke igjen til jeg og bestis drar til NY! Dette har vi ventet på helt siden starten av januar, og jeg kan ikke dro at vi snart er i mål! Jeg har fått lov å være turguide siden jeg har vært der så mange ganger før, så det blir utrolig mye god mat, shopping, sightseeing, også skal vi bare nyte den fantastiske atmosfæren byen har å by på. Trening holder vi oss unna siden vi bare skal være der en uke, men New York er den eneste byen som får fritak fra dette!


- Bilde fra sist jeg var der -

Følg oss gjerne på reisen ♡

 

- Isa ☆

#reiseblogg #reise #ferie #newyork #vår #trening #treningsblogg #mars 

 • 23.03.2017, 17:19

NEW IN


Gikk forbi den fineste anorakken jeg noen gang har sett i dag, og klarte ikke å forlate butikken uten å ta den med meg hjem. Den er jo bare helt perfekt for våren vi kommer i møte med, og nå gleder jeg meg til å legge ut på tur i skog og mark med den! ♡ Nå skal jeg jo til New York om en uke, så jeg burde vel egentlig ha spart pengene til da, men klær som ser sååå fine ut er jeg altfor svak for, så da ble det bare slik.

 

- Isa ☆

#mote #newyork #vår #trening #treningsblogg #mars #helse

 • 22.03.2017, 13:09

HAR DU TENKT OVER HVA DU EGENTLIG SPISER?


Å prøve å spise sunt er ingen lett oppgave i dette landet vi bor i. Uansett hvor vi vender hodet er det fristelser rundt hvert eneste hjørne, og selvkontrollen man trenger for å holde seg unna, ja den er noe for seg selv. Blant alle produktene vi står ovenfor når vi skal handle, er det ikke lett å vite hvilket som er mest optimalt for akkurat deg. Da hender det at man velger de varene som er merket med for eksempel "kun 1% fett", eller "ingen karbohydrater". "Så bra" har du kanskje tenkt, da er det jo ikke så farlig om jeg spiser dette. Men, det er jo mat, og noe må det da inneholde. Så hva består egentlig maten vi spiser av?

Det er tre hoved-næringsstoffer i maten vi spiser, og det er fett, karbohydrater og proteiner. Vitaminer og mineraler er også næringsstoffer, men ettersom de utgjør såpass små mengder dropper jeg å ta det med i dette innlegget. Alkohol tilfører også kroppen energi, men ettersom det ikke er ett næringsstoff, får jeg ta det i ett annet innlegg.

Karbohydrater er kroppens raskeste kilde til energi. Musklene trenger det for å trekke seg sammen og generere kraft, og hjernen kan kun bruke karbohydrater som energikilde, så det er viktig at dette finnes i blodet til enhver tid. Matvarer som er rike på karbohydrater er frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, og det anbefales at karbohydratene utgjør så mye som 45-60% av det vi spiser, der sukker anbefales å ikke overskride 10%.

Fett er også en utrolig viktig energikilde som kan lagres i kroppen vår, det isolerer veldig bra, og gir maten vår mye smak. Gode fettkilder er meieriprodukter, kjøttprodukter og margarin, og det anbefales at kosten består av 25-30% fett.

Proteiner brukes først og fremst som byggestener i kroppen, og kan under ugunstige forhold benyttes som energi. De brytes kontinuerlig ned og kan ikke lagres, slik at det er viktig at vi får de tilført gjennom kosten. Proteinrike matvarer er kjøtt, kornvarer og meieriprodukter, og det anbefales at proteinene utgjør 10-20% av kosten.

Maten vi spiser inneholder altså fett, karbohydrater eller proteiner, men oftest en kombinasjon av disse. Så når du ser en matvare som inneholder bare 1% fett neste gang, kan du istedet for å slenge den rett ned i handlekurven, tenke etter hva det er den egentlig inneholder. Jo, det er nemlig bare to andre valg, fett og proteiner. Matvarer som har ett høyt proteinnivå er som regel ikke merket slik, så da gjenstår det jo bare karbohydrater! Målet med dette innlegget er ikke å få deg til å styre unna noen av energikildene, men å bli mer bevisst på hva maten du spiser består av, og hvordan den er sammensatt. Kroppen vår trenger alle næringsstoffene for å prestere optimalt, og det er opp til deg å spise det som anbefales innenfor hvert næringsstoff.

 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse #mat #kosthold

 • 21.03.2017, 17:01

BAKGÅRDSTRENING


Det er ikke alltid det frister like mye å dra på treningsstudioet for å trene inne, spesielt ikke når temperaturen har kommet opp på ett nivå der det helt fint går an å trene ute. I dag dro jeg med meg roomien og hunden ut i bakgården for en liten hit-økt, og der var plutselig tur med hunden, sosialt samvær, og dagens treningsøkt unnagjort. Antall repetisjoner av hver øvelse kan reguleres ut fra hvor mye tid og lyst du har, men holder du på i 30 minutter, har du dekket Helsedirektoratets anbefalinger for aktivitet den dagen.


- Melvin er med på moroa -


- Situps på benk -


- Ett-bens utfall -


- Dips -


- Box-jumps, eller benk-jumps, i dette tilfellet. Blir det for tungt kan du gå opp og ned -


- Opphøyde push-ups -

Har du trent i dag? ♥

 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 20.03.2017, 17:27

TØYE UT ETTER TRENING?


Du er kanskje vant med å tøye ut musklene dine etter trening i håp om at stølheten dagen derpå reduseres. Dette var noe vi lærte at vi trengte i gymmen på barneskolen, og hver eneste gang jeg har vært på en gruppetime på treningsstudio, blir jeg anbefalt å gjøre det samme. Har dette egentlig noen hensikt, eller er dette noe vi bare gjør fordi "alle sier det"?

Når du trener bryter du ned musklene dine, og de krever restitusjon for å bygge seg opp igjen og bli større. Tøyer du derimot ut rett etter trening, vil det slite enda mer på musklene, slik at du vil bli enda mer støl, og de vil trenge enda lenger tid på å restituere. Tøyer du altfor hardt kan du i tillegg risikere permanente arrdannelser og rupturer i muskulaturen, så dette er noe vi bør styre unna på det sterkeste. Det er derfor ingen logikk i at man bør tøye ut etter trening, og studier rundt dette viser altså at tøying gir veldig liten eller ingen effekt på å redusere stølbarheten dagen derpå. Har du gjort dette i alle år, og fortsatt føler at kroppen din har behov for en liten strekk, kan du sikkert fortsette med dette, men dersom du har lyst til å droppe tøyinga kan du fint gjøre det.

Tøying har altså ingen bevisst effekt på stølbarheten etter trening, men det betyr heller ikke at vi bør kutte ut tøyinga helt. Når vi tøyer gjør vi senene i kroppen vår mer elastiske slik at vi blir mer bevegelige, noe som er skadeforebyggende, og det gir deg muligheten til å for eksempel knytte skolissene dine uten problemer. Ønsker du å bli mykere og få ett større leddutslag bør du heller legge inn noen tøyingsdager i programmet ditt, istedet for å ta det rett etter en hard treningsøkt. Trener du på splitt-program kan du fint tøye ut i den delen av kroppen som du ikke har trent den dagen. Er målet ditt å bli mykere og mer bevegelig bør du tøye hver muskelgruppe i 30 sekunder, 3-6 ganger.

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 19.03.2017, 17:52

HVILKEN MUSKELTYPE HAR DU?


En skjelettmuskel er bygget opp av muskelfibre og bindevev. Den springer ut fra ett punkt på kroppen, og fester seg på ett annet, og det er disse musklene som gjør at vi har evnen til å bevege alle leddene våre. Alle musklene består av fibre, og vi deler disse muskelfibrene inn i tre forskjellige typer; type 1, type 2a og type 2x. Type 1 er en langsom og utholdende muskelfibertype, type 2a er raskere og ikke like utholdende som type 1, mens type 2x er veldig raske og veldig lite utholdende. Vi har disse tre fibrene i alle musklene våre, men fordelingen av de varierer fra muskel til muskel, og person til person. Tidligere studier har vist at du er født med en gitt fordeling, og at det er noe som ikke går an å endre, mens senere studier viser at det går an å forandre sammensetningen til en viss grad.

Hver eneste gang jeg har begynt på ett styrketreningsprogram har det tatt meg rundt to uker før jeg har mistet motivasjonen helt. Jeg får nesten ingen progresjon i starten, og det er utrolig frustrerende og demotiverende, for vi vil jo alle at slike ting skal oppnås over natten. Jeg har derimot alltid gjort det bra i utholdende øvelser, kroppen min klarer å vare utrolig lenge dersom jeg trener med en ikke så alt for høy belastning. Da jeg innså dette, at jeg har overslag av type 1-fibre, fikk jeg plutselig ett helt nytt syn på styrketrening. Jeg har jo ikke fått noe progresjon i starten fordi jeg har overvekt av de utholdne muskelfibrene, og tydeligvis veldig få av de andre. Da jeg bestemte meg for å endre dette og bryte ut av den magiske 2-ukers forbannelsen, var det plutselig ikke like vanskelig lenger, fordi jeg visste at dersom jeg bare holder ut, vil jeg få resultatene jeg ønsker til slutt. Det vil bare ta litt lenger tid å komme i gang, men så lenge jeg kommer over kneika vil jeg få like stor progresjon som alle de andre som trener styrke.

Jeg har alltid trodd at jeg bare var født svak, og at dette var noe jeg ikke kunne gjøre noe med, men sånn er det ikke lenger! Når du kjenner din egen kropp, og er klar over dine styrker og svakheter, er det så utrolig mye mer motiverende å trene, og jeg begynner faktisk å like styrketrening! 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

 • 19.03.2017, 10:55

BALI BOWLS


Da jeg bodde i Bali ble det solgt smoothie-bowls på hvert eneste hushjørne. De var mulige å få tak i i alle mulige farger og fasonger, og var utrolig forfriskende i de 35 varmegradene. Jeg ble helt avhengig, og tok med meg noen kokosnøtt-skåler hjem til Norge, slik at jeg kunne lage akkurat det samme hjemme.

Smoothie-bowls er en kjempe god måte å få i seg frukt og grønt på. Får du i deg en smoothie-bowl om dagen har du dekket anbefalingene til hvor mye grønnsaker, frukt og bær man skal spise hver dag, så da gjelder det å kjøpe inn så mye frukt og grønt du bare klarer, og kjøre alt sammen ned i blenderen. Jeg er ikke så glad i spinat, eller ting som er grønt i utgangspunktet, men ettersom ingefæren har en så markant smak, smaker man ikke spinaten i det hele tatt.

Oppskriften finner du nedenfor.


- Isa ☆

 • 18.03.2017, 18:04

FULLKROPPSPROGRAM


I de siste 6 ukene har jeg gått på ett rent fullkroppsprogram for å bygge opp muskelmasse og styrke i hele kroppen. For å ikke starte for hardt ut denne gangen også, slik som jeg gjorde med løpingen, har jeg bare trent 3 ganger i uken, og begynte med relativt lave vekter. Jeg synes egentlig slik styrketrening er utrolig kjedelig, så for å ikke miste motet helt har jeg laget ett program jeg trener i partallsuker, og ett annet som jeg trener i oddetallsuker. Jeg varierer også ganske mye på sett, repetisjoner og motstand i tillegg. Etter 8 uker med dette programmet tenkte jeg å øke til 4 økter i uken der jeg trener splittprogram, to overkroppsøkter, og to underkroppsøkter. Nå er det faktisk bare en måned til Tough Viking Gøteborg også, så hvis jeg skal klare å holde ut i 8 km, burde jeg egentlig legge til noe for for kondisjon i tillegg! 

- Isa ☆

 • 17.03.2017, 17:59

TREN MED MUSIKK


Når jeg trener er jeg helt avhengig av å ha musikk på ørene. For meg er dette en av motivasjonsfaktorene som får meg til å ønske å trene, jeg begraver meg inni min egen verden og bare lytter til musikken. Før jeg vet ord av det er jeg ferdig med øvelsen, og den neste står for tur. Det er faktisk bevist at dersom du hører på musikk der takten er høyere enn dine egne pulsslag, vil man automatisk innrette seg etter tempoet til musikken. Man trener altså på ett mye høyere nivå, uten å engang merke det! Hvor flott er ikke det? Jeg velger derfor stort sett sanger det er skikkelig fart i, også setter jeg de på loop gjennom hele økta.

Favorittene mine på øret nå for tiden er:

Har du noen kule forslag til sanger i dubstep/electronica-sjangeren tar jeg i mot tips med stor takk!

 

- Isa ☆

 • 16.03.2017, 19:04

MINE TRENINGSMÅL I 2017


Det har lenge vært populært å melde seg på løp i forskjellige distanser; 3 km, 10 km, halvmaraton og maraton. I de siste årene har det vokst fram såkalte hinderbaneløp, eller 'obstacle course races' som det heter på godt engelsk. Det er en mye større begivenhet i USA og Sverige, men for noen år siden kom det heldigvis til Norge. Jeg fikk øynene opp for dette i fjor, og meldte meg på tre løp; Tough Viking Oslo, Toughest Oslo og Toughest Gøteborg. Toughest er en veldig teknisk løype, så dersom du skal gjennom alle de vanskeligste hindrene bør du ha øvd en del på disse på forhånd. I Tough Viking løper man gjennom ild og iskaldt vann, samtidig som hindrene er litt mindre tekniske enn Toughest. Løypene er stort sett enten 8 eller 10 km, men ikke bli lurt av hvor relativt "korte" de er. Hindrene er mer utmattende enn man tror, og dersom du feiler på hindrene må du løpe eller utføre "penalties" slik at løypa blir enda mer slitsom. Etter å ha blitt bitt av basillen meldte jeg meg på de samme i år igjen, også la jeg på Tough Viking i Gøteborg i tillegg.

I januar la jeg opp ett løpeprogram for å forbedre utholdenheten og virkelig slå alle mine rekorder fra fjoråret. Det viste seg fort at jeg hadde startet altfor hardt, og fikk mest sannsynlig det jeg tror er en belastningsskade i kneet. Det var utrolig demotiverende med tanke på alle planene jeg hadde lagt i år, men det var ikke så mye annet jeg kunne gjøre enn å avstå helt fra løping, så da var det på tide å sette seg nye mål.

Styrketrening i seg selv er noe jeg egentlig aldri har hatt sansen for, mest sannsynlig fordi jeg har mer utholdne muskelfibre som ikke klarer å løfte tungt i det hele tatt. Hver gang jeg har begynt på ett nytt styrkeprogram har jeg mistet motivasjonen helt, fordi det har gått så utrolig tregt i starten. Det som var annerledes denne gangen er at jeg er fullstendig klar over hvilke muskelfibre jeg har, og jeg vet at så fort jeg kom meg over kneika ville utviklingen gå raskere. Derfor var det bare å holde ut de første ukene til jeg begynte å se noen tegn til framskritt. Nå har jeg trent ett fullkropps-program tre ganger i uken i 6 uker, og jeg har økt hva jeg klarer å løfte på både ben og overkropp betydelig. Planen er å trene dette i 8 uker totalt, og deretter gå over til ett splitt-program, der jeg trener overkropp to ganger i uken, og ben to ganger i uken. Målene mine er derfor å bli sterkere i hele kroppen, og siden sommersesongen er rett rundt hjørnet, går jeg for SK17 i tillegg. Jeg håper også at kneet mitt blir bedre etterhvert, slik at jeg kan starte med løping igjen, men planen er uansett å gjennomføre hinderbaneløpene jeg har meldt meg på, og slå fjorårets "rekord", uansett om det bare er med noen sekunder.

Jeg vil anbefale absolutt alle å melde seg på ett slik løp for å teste det ut, uansett om du er i god form eller ikke. Da har du ett mål å trene til, og det er utrolig gøy å presse seg selv gjennom løypa, og å komme i mål og få medaljen rundt halsen. En slik mestringsfølelse er det sjelden jeg har kjent på, og det gir meg motivasjon til å fortsette å trene for å slå meg selv igjen og igjen.

Hva er dine treningsmål i 2017? ♥

 

- Isa ☆

 • 15.03.2017, 16:28

WEDNESDAY WANTS


Det er ingen hemmelighet at det som hjelper mest på treningsmotivasjonen min er nytt treningstøy! Jeg har hvertfall falt helt for duse farger på treningstøyet denne våren, spesielt ferskenfargen, og det ser ut til at butikkene føler det samme. Heldigvis skal jeg til New York om to drøye uker, da blir nok treningsgarderoben freshet opp atter en gang kjenner jeg meg selv rett.

affiliateslenker

adidas Performance DER BP M GRA 2 Ryggsekk black/vista grey/solar red / adidas Performance ADIDAS INFINITE SERIES SUPERNOVA SportsBH flash orange/black / Nike Performance FREE 4.0 FLYKNIT Lette løpesko wolf grey/black/pink pow/total orange / adidas Performance ESS LOGO Genser light grey heather/flash orange / adidas Performance SportsBH dark grey/black / adidas Performance EVERYDAY Turjakke flash orange / 2XU COMPRESSION Tights black

- Isa ☆

 • 14.03.2017, 17:48

GRUNNLEGGENDE TRENINGSPRINSIPPER


Det er mange som begynner å trene, og føler at de ikke helt oppnår resultatene de ønsket seg. I starten er det viktig å smøre seg med tålmodighet, og ha i bakhodet at ting tar tid. Det er lett å miste motivasjonen når ting ikke går som det skal, og i tillegg har man noen gode dager, og noen dårlige dager, men så lenge man klarer å se lyset i tunnelen og fokusere på målet, er det nok ingenting som kan stoppe deg. Følger du de grunnleggende treningsprinsippene jeg har ramset opp nedenfor vil andre kunne se resultatene på deg etter 4 uker, mens du selv kan se de etter 8 uker.

Kontinuitet - For å opprettholde den formen du har nå, er du nødt til å trene én gang i uken. Dersom du har lyst til at formen skal forbedre seg, er det magiske tallet tre. Har du lyst til å bli sterkere i kroppen, blir du nødt til å ha tre styrkeøkter i uken, og vil du bli raskere til å løpe eller løpe lengre, bør du ha tre løpeøkter i uka.

Progresjon - Det er viktig at du legger på motstand eller intensitet (eller en kombinasjon) for hver økt. Det trenger ikke være store forskjellen for hver gang, en repetisjon i knebøy eller 10 sekunder mer på mølla, har mye å si. Du blir ikke i bedre form dersom du trener akkurat det samme programmet hver økt, da opprettholder du bare den formen du allerede har.

Treningsmotstand - Skal du få resultater av treningen er det viktig at du trener med en motstand der du trener på det maksimale. Skal du trene tre sett med ti repetisjoner i hvert sett, skal du ikke kunne klare å ta en repetisjon til. Det samme med intervaller. Har du ett 4x4 intervall, skal du løpe disse fire intervallene så tungt at du ikke klarer ett helt intervall til.

Variasjon - For at kroppen ikke skal stagnere, og motivasjonen ikke skal falle på bunn, er det veldig greit å variere øvelsene du trener. Varier øvelser, antall sett, antall repetisjoner, rekkefølge osv.

Reversibilitet - Det tar ca. en uke fra du trente sist, til kroppen begynner å "miste" formen. Driver du med jojo-trening der du trener relativt mye i enkelte perioder, og lite i andre, kan jeg nesten garantere at du mister all progresjonen i periodene du ikke trener.

Spesifisitet - Vil du bli raskere på å løpe, bør du trene på å løpe. Det samme gjelder alt du har lyst til å bli bedre på. Skal du bli god i noe, bør du øve på den tingen, og begrense deg med andre ting du har lyst til å trene. I det lange løp er det nok mulig å få pose og sekk, men ikke i det kortsiktige.

Tilpasset trening - Det sier seg selv at dersom du er nybegynner bør du trene etter ett nybegynnerprogram, og er du erfaren bør du trene etter ett mer avansert program. Ett program som er tilpasset deg gjør at du har mindre skaderisiko og større framgang, 

Unngå skade - Merker du at du begynner å få smerter når du utfører treningsøvelsene, eller har smerter som du tror kan ha oppstått i forbindelse med trening, bør du avstå fra den aktuelle øvelsen til det blir bedre igjen. Trening skal ikke skape smerte, og jo mer du stresser området du har vondt i, jo større sannsynlighet har du for å utvikle belastningsskader og mer alvorlige skader, slik at du må avstå helt fra trening.

Følg meg gjerne for flere tips!

 

- Isa ☆

 • 13.03.2017, 12:21

Den beste turkameraten..


..det er hunden min det! For akkurat tre år siden var jeg i "hundehumør", og tok en tur inn på finn.no. Der fant jeg en dame som hadde noen nydelige Kleinspitz-valper til salgs. Jeg tok kontakt, men alle var reservert bort. Hun hadde derimot en venninne som hadde en hannhund til salgs, og sendte meg mailen hennes, slik at jeg kunne ta kontakt. Da jeg fikk tilsendt bildene av valpen var jeg helt solgt, og bestemte meg nokså spontant for å kjøpe meg en hund. På dette tidspunktet bodde jeg i Bodø, og nøyaktig tre uker etter dro jeg å hentet lille Melvin på Gardemoen, og vipps så var jeg plutselig blitt hundeeier. Melvin ble født 15. februar 2014, og er en Kleinspitz. Dette er altså "storebroren" til Pomeranian, og de blir litt større, men ser egentlig helt lik ut. Tanken var at jeg skulle ha Pomeranian først, men etter å ha lest meg opp på begge rasene, fant jeg ut at Kleinspitz passet meg like godt. De er jo også noen kroner billigere, så det passet jo veldig bra. Nå er jeg veldig glad for at jeg valgte akkurat Melvin, han er akkurat passe størrelse, og verdens beste hund!

- Disse bildene er fra dag 1 -

Jeg hadde alltid ønsket meg hund så lenge jeg kan huske, men det rette tidspunktet kom aldri. Det var det egentlig heller ikke da jeg kjøpte han, men jeg angrer ikke ett sekund. Melvin er den gladeste og mest sosiale hunden, han blir like glad hver eneste gang jeg kommer inn døren, og skal alltid hilse på andre mennesker. Ulempen er at jeg ikke kan være like spontan som jeg kunne før. Turer der jeg er borte i mer enn 8 timer må nøye planlegges, og kan nesten bli mer stress enn gøy. Heldigvis er jeg så priviligert at jeg har en hundeelsker til venninne, som stort sett kan passe han dersom jeg føler for å reise bort.Å legge ut på tur i både skog, mark og by blir lett som bare det, når man har han her som følge.

 

- Isa ☆

FysioIsa

Trenings- og reiseglad jente, der bloggen min stort sett handler om dette. Studerer for tiden fysioterapi i Oslo, og har mange gode tips til riktig og effektiv fysisk og mental trening. Jeg er på jakt etter gøyale og utfordrende treningsmåter, som alle kan utføre. Kontakt: fysioisa@gmail.com

Search

Bloggdesign

hits