• 30.03.2017, 19:18

DERFOR BØR DU TRENE MED PULSKLOKKE


Pulsklokke er utrolig mye mer enn en dings som holder styr på hvor mange kalorier du har forbrent i løpet av en treningsøkt. Uansett hvilken form du er i kan en pulsklokke være til god hjelp med å holde oversikt over trening, effekt og resultater. Visste du at du faktisk kan legge opp treningen din ved å bare basere deg på pulsen din? Så lenge du vet makspulsen din (les om makspuls her), kan du regne ut (eller pulsklokken kan regne for deg) hvilken intensitetssone du ligger i. Intensitetssoner er pulsintervaller regnet ut fra makspulsen din. Ettersom makspulsen er individuell, er også intensitetssonene like individuelle. Det er ikke lett å skille de ulike sonene når du trener uten belte. Det kan lett føre til at du havner i en helt annen sone enn det som var utgangspunktet, og at dagen etter kjennes bena ufattelig tunge ut, selv om du bare skulle ha en rolig langkjøring.

Sone 1 - 60-72% av makspuls:

Trening i denne sonen er rask gange eller rolig langkjøring. Det oppleves ikke anstrengende, og du kan trene slik i opptil flere timer. Av energikildene vi har lagret i kroppen (les her), er det hovedsaklig fett som benyttes her. Dersom man trener på lav intensitet trenger ikke hjertet pumpe blod så fort rundt i kroppen, slik at blodet er veldig oksygenrikt. Fettforbrenning er avhengig av oksygen, og dette er optimale forhold for å forbruke fett som energi. Trener du i denne sonen er du normalt fullt restituert dagen etter.

Sone 2 - 72-82% av makspuls:

Trening i sone 2 er raskere langkjøring enn sone 1, men fortsatt rolig nok til at du fortsatt klarer å prate i setninger. Her bruker du også fett som energikilde, men også endel karbohydrater. Når du begynner å nærme deg sone 3 går kroppen over til å benytte seg mest av karbohydrater som energikilde. Trener du i denne sonen keves det lenger restitusjon enn i sone 1.

Sone 3 - 82-87% av makspuls:

I sone 3 begynner treningen å kjennes anstrengende ut, og avhengig av hvor godt/dårlig trent du er, kan du enten løpe intervaller i denne sonen, eller løpe sammenhengende. Her har kroppen startet å produsere melkesyre, men ikke nok til at den ikke klarer å kvitte seg med det så du ikke stivner. Her brukes det like mye fett og karbohydrater som energikilder.

Sone 4 - 87-92% av makspuls:

I denne sonen produses det for mye melkesyre til at kroppen klarer å kvitte seg med det raskt nok, slik at det er begrenset hvor lenge du klarer å holde ut i strekk. Det er derfor veldig vanlig å trene intervaller i denne sonen på 1-5 minutter. Ettersom dette er en ganske anstrengende sone derson du ikke en vant til å trene i den, krever den lengre restitusjon, oppmot 72 timer.

Sone 5 - 92-100% av makspuls:

Her trener du på det maksimale, og klarer bare å holde ut fra 10 sek-2 minutter, avhengig av hvor godt trent du er. Melkesyra har kommet for lengst, men her er det er om å gjøre å trene så lenge du klarer med denne melkesyra i bena. Her er det hovedsaklig karbohydrater som brukes som energikilde ettersom det er raskere å bryte ned enn fett.

 


 

Dersom du er i dårlig form vil du kanskje erfare at du havner i en sone som ikke lager mening med treningen du utfører. Det er fordi at hjertet ditt må pumpe hardere for å utføre den samme aktiviteten, enn hjertet til en som er godt trent må. Fortvil ikke - når du trener intervaller forbedres hjertets evne til å slå, slik at om noen uker med slik trening har du plutselig gått ned en sone der du holder akkurat den samme intensiteten som du hadde første gangen. Slik kan du tydelig merke og se forbedringene - og hva er vel mer motiverende enn det?

Nytt innlegg om hva som skjer med hjertet når man trener, kommer når jeg er hjemme igjen fra New York! ♡


 

- Isa ☆

#trening #treningsblogg #blogg #mars #helse

Victoria Larsen

30.03.2017 kl. 19:42
Takk for dette innlegget! Interessant :)

FysioIsa

31.03.2017 kl. 18:36
Victoria Larsen: Så godt å høre! :D

Irene

30.03.2017 kl. 19:43
Jeg vurderer å skaffe meg pulsklokke, men det får bli når feriepengene mine kommer :D

FysioIsa

31.03.2017 kl. 18:36
Irene: Hehe så bra!! :D

Gina Elena

30.03.2017 kl. 20:04
Jeg kunne godt tenkt meg en pulsklokke, virker så genialt! :) Ha en fin kveld! :D

FysioIsa

31.03.2017 kl. 18:36
Gina Elena: Det er veldig genialt!! Ha en fin kveld du også :D

buroyfoto

30.03.2017 kl. 23:33
Dette har jeg ikke tenkt så mye over, kanskje jeg må skaffe meg en pulsklokke da! :)

FysioIsa

31.03.2017 kl. 18:36
buroyfoto: Ja det anbefales hvertfall! :D

Nora Piscopo

31.03.2017 kl. 11:16
Jeg har lyst på pulsklokke, men jeg tar meg ikke råd til det..

FysioIsa

31.03.2017 kl. 18:37
Nora Piscopo: Den trenger ikke være så dyr, det er absolutt verdt det! :)
FysioIsa

Trenings- og reiseglad jente, der bloggen min stort sett handler om dette. Studerer for tiden fysioterapi i Oslo, og har mange gode tips til riktig og effektiv fysisk og mental trening. Jeg er på jakt etter gøyale og utfordrende treningsmåter, som alle kan utføre. Kontakt: fysioisa@gmail.com

Search

Bloggdesign

hits